منابع طبیعی ولایت غزنی
غزنه مهد تمدن
منابع طبیعی ولایت غزنی
مقدمه
منابع طبیعی عبارت است: از پدیده هایی هستند که انسان دربه و جود آوردن آن نقش ندارد و همچنین سرمایه گران مایه مردم و دولت است.
قدرت وعظمت غیر قابل پیش بینی طبیعت زیبا ، حیرت انگیز و جلوی ای از قدرت و جلال خداوندی «ج» است ، منابع طبیعی ثروتهای خدا داد است که خالق بشر آنرا بر ایشان ارزانی داشته تا با استفاده از آنها بقا و دوام حیات خویش را تامین نمایند .
جهت تحقق این هدف لازم است تا انسانها با طبیعت و منابع طبیعی و محیط زیست خویش با احتیاط تمام بر خورد و به طبیعت به دیده احترام و عشق نگریسته نه فقط به عنوان یک کالای اقتصادی مصرفی و ضایعاتی ، و زمینه استفاده مطمئن و دوامدار و حفظ و نگهداری آنها را فراهم نمایند تا در آینده به کمبود منابع روبرو نشده و این امانت بزرگ و انعام الهی را بوجه احسن به نسلهای بعدی انتقال نمایند . متاسفانه در نتیجه رشد سریع و سرسام آور جمعیت جهانی استفاده یی رویه ، نا درست و غیر مسولانه ازمنابع طبیعی بنابر عدم آگاهی از اهمیت این منابع ، عدم مهارت در منجمنت و بهره برداری آنها و حرص یکتعداد کمپنی ها و موسسات که با منابع طبیعی سرو کار دارند یک تعداد ازین منابع روبه کاهش گذاشته ، محیط زیست تخریب ، آلوده گی آب و هوا بیشتر شده ، تو از ن ایکولوژیکی بر هم خورده فرسایش آب و خاک زیاد گردیده اقلیم در مقیاس کره گرم و پروسه صحرائی شدن شدت بیشتر اختیار کرده است.
حیات و یا موجودیت انسان در زمین وابسته بالای انواع منابع بوده و این منابع وسیله جهت امرار معیشت ، رفا و آسایش شان است بنابر این منبع چیزی است که شامل محیط بوده و جوابگوی نیاز ها و خواسته های بشر است مانند : خاک ، هوا ،منابع آبی ، نباتات ، معادن ، حیات وحش و غیره... میباشد.
استفاده از منابع طبیعی رو به افزایش بوده اگر وضع به همین منوال ادامه یابد جهان در آینده به کمبود منابع طبیعی غیر قابل تجدید و مشکلات محیطی مواجه خواهد شد . منابع طبیعی عوامل تولید وقتیکه یک دولت منابع نداشته باشد صادرات ندارد.
بنابر این ولایت غزنی که یکی از ولایت های تاریخی افغانستان میباشد که این ولایت از جانب شمال با ولایت بامیان و میدان وردک از جنوب و جنوب غرب با ولایت زابل ، از مشرق با ولایت لوگروپکتیا ، از جنوب شرق به ولایت پکتیکا و از مغرب به ولایت ارزگان ودایکندی وصل است . این ولایت دارایی مساحت 23378 کیلومتر مربع و دارای 18 واحد اداری یا ولسوالی میباشد اقلیم غزنه سرد ، متعد ل و دارای منابع آبی میباشد . که زمین های زراعتی را آبیاری نموده و در مرفوع ساختن نیاز مندی های اهالی این شهر نقش مهمی را بازی میکند. اقوام ساکن در این شهر شامل تاجک ، پشتون ، هزاره واهل هنود میباشد .
نا گفته نماند که ولایت غزنی دارای منابع طبیعی زیاد شامل علفچر ، جنگلات ، کوهها ، منابع آبی ، پرندگان ، حیوانات وحشی ، نباتا ت طبی ، سیلابها ، معادن ، وسایر منابع طبیعی دیگر را درخود دارد. که این ولایت با وجود دارا بودن معادنی مهم ، سهم محدودی در تولید مواد معدنی افغانستان و جهان دارد.